Havalandırma Sistemleri

Karbon filtre nedir? Havalandırmada nasıl kullanılır?

Karbon filtre nedir? Havalandırmada nasıl kullanılır?

Özellikle restaurant ve cafe gibi gıda işi yapan işletmelerde yetersiz ve özellikle kalitesiz havalandırma yüzünden ortamda ağırlaşmış bir koku oluşmaktadır. Standar bir filtre ve hava temizleyici bu durumlarda kesinlikle işe yaramayacaktır. EN verimli yöntem olarak karbon hava filtreleri devreye girer. Karbon hava filtreleri bez, ağ benzeri bir doku ile kaplanmış bir karbon bazlı malzemeden oluşur. Burada karbon maddesini vazgeçilmez kılan, kötü kokuları oluşturan uçucu maddeler karbon olmayan, normal hava filtrelerinden rahatlıkla geçer ve alanın yeterince temizlenmemesine sebebiyet verir. 
 

Karbon Filtre Havalandırmada Nasıl Kullanılır?

Tipik bir filtre deyince aklınıza ne geliyor? Gözeneklerden oluşan herhangi bir madde değil mi? Evet, şimdi karbon filtrenin mükemmelliğinden bahsetmeye başlayabiliriz. Karbon maddeler gram başına 1000 metrekare kadar bir yüzeye sahiptir. Bu da gözenekli yapısının aşırı derecede küçük olduğunun bir göstergesidir. Böylelikle karbon malzeme uçucu molekülleri çok daha kolay bir şekilde yakalayabilmektedir. Bu işleme teknik olarak adsorpsiyon adı verilmektedir. Kötü ve istenmeyen hava kütlesini bir kafes mantığı ile hapsederek çalışmaktadır. Bu parçacıklar maddenin yüzeyine çarparak yerleşir. Ne kadar fazla yüzey alanı varsa bir yapışma o kadar kaliteli şekilde sağlanmaktadır.
 

Karbon Filtre Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

  • Klasik hava filtrelerinin VOC diye tabir edilen uçucu bileşenlerini yakalama ihtimalleri bulunmamaktadır. VOC maddesi temizleyici maddeler, boya, gıda sektöründe kullanılan bazı işlemlerde rotaya çıkan tepkimelerde ortaya çıkmaktadır. Karbon filtreler bunların üstesinden çok rahatlıkla gelebilmektedir.
  • Kötü kokuyu giderebilmesi. Aklınıza temizlik sağlamasının koku ile ne alakası olduğu ve normal filtreden farklı olarak kötü kokuyu nasıl giderdiği gelecektir. Kokulu olan bileşiklerin yapısı normal temiz havaya göre daha farklıdır. Karbon filtreler kullanılırsa koku giderilmesi için karbon yüzeylere yapışan havadan geriye kalan tertemiz bir hava olacaktır.

Karbon Filtre Kullanmanın Dezavantajları Nelerdir?

  • Bu tam olarak bir dezavantaj sayılmamakla beraber, karbon maddelerle filtre işlemlerinde partikül temizleme özelliği bulunmadığından dolayı polen gibi maddelerin etkin bir şekilde filtre edilmesi sağlanamaz. Ancak bu sistemler ile kombine olarak kullanılabilir.
  • Pileli, düz hava filtrelerinin aksine karbon hava filtreleri dolduğunda temizlenmesi mümkün olmayacaktır. Tamamen orijinal bir diğer yeni filtre ile değiştirilmesi gereklidir. Ayrıca sık sık değişim isteyecektir. Bu sistemin havayı çok aktif şekilde kullanmasından kaynaklanmaktadır.

Sistemlerinizde işyerlerinizde aktif ve verimli bir şekilde karbon filtre kullanmak için bizimle iletişime geçiniz. Havalandırma sistemleri ile ilgili daha fazla bilgi almak için ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz.